Trønder-Avisa observerte i sommer og høst hvordan flyktningkrisen eskalerte. Som regionavis skjønte vi at dette i stor grad også ville prege vår region. De flyktningene vi hadde sett på tv ville fort kunne søke beskyttelse og hjelp i Nord-Trøndelag.

Krisen rykket stadig nærmere – og det ble klart at bølgene fra flyktningstrømmen ville slå tungt inn i Nord-Trøndelag. Vi ønsket å følge dette i nyhetsbildet lokalt. Samtidig var vi også opptatt av få skildret krisen fra Hellas – et av nordmenns favorittferieland som nå plutselig hadde blitt flyktningenes døråpner inn til Europa.
Vi tok kontakt med to nordtrønderske frivillige som skulle til Lesvos for å hjelpe til. Vi bestemte oss for å koble oss på – fordi dette var en fin mulighet til oss for å få skildret omfanget av en internasjonal krise som vi selv lokalt snart ville bli en del av.
Vi møtte de to nordtrønderske kvinnen flere ganger i forkant av reisen, og fulgte dem også på reisen nedover til Hellas. Hjelpearbeiderne var organisert gjennom den frivillige organisasjonen «Dråpen i havet». Vi var bestemt på at vi skulle følge de frivillige deler av tiden, men var også klare på at vi ville operere mye på egen hånd, uavhengig av organisasjonen. Vi var opptatt av at vi ikke bare skulle følge våre to lokale frivillige, men at vi skulle legge mye vekt på å skildre situasjonen til de mange tusen flyktningene som ankom øya mens vi var der. Vi skulle bruke våre lokale «knagger» til å hjelpe våre lesere til bedre å forstå omfanget av den store, internasjonale krisen.
I dagene før vi dro var det svært mange som omkom i området. Vi var derfor mentalt forberedt på at vi kunne møte på litt av hvert. Før avreise var vi også bestemte på at vi ikke skulle involvere oss i hjelpearbeidet. Vi skulle være nøytrale, objektive og holde distanse. Vi tok med oss signalfargede refleksvester merket «PRESSE», for med tydelighet å vise hvilken jobb vi var der for å gjøre.
Samtidig diskuterte vi også at vi kunne komme i situasjoner der vi måtte legge fra oss kamera og notisblokk. Allerede da den første båten møtte vi denne typen utfordringer. En fullastet båt med flyktninger – mange av dem barn – kom inn til stranden. Mange av barna var nedkjølte. Det var store behov for hjelp – og få hender. Journalisten fikk lagt en iskald og nedkjølt baby i armene – og måtte konsentrere seg om å få hjulpet denne inntil andre tok over.
Dagen etter oppsto en merkelig situasjon. En aluminiumsbåt med 150-200 flyktninger kom inn mot stranden. Dette var tidlig på morgenen, og ingen av hjelpeorganisasjonene var på plass ennå. Da båten kom til stranden sto var det til dels tilløp til panikk om bord.
De eneste som var der til å ta imot båten var ca. 10 pressefolk. Samtlige sto og tok bilder eller filmet da båten kom til land – det var ingen som strekte ut en hånd. En utenlandsk fotograf klarte ikke å se på dette lenger og hoppet til slutt uti og begynte å lempe barn på land. Der og da bestemte vi oss for at vi måtte la prinsipper vike plass for borgerplikt – og hjelpe til når det var behov for oss. Det skjedde flere ganger i løpet av de dagene vi var på Lesvos.
Vi var til stede på strendene da mange titalls båter kom inn, for å fotografere, dokumentere – og skildre situasjonen. Men flere ganger måtte – når det var lite folk – måtte vi ta imot barn. Vi tok dem på fanget, pakket dem inn i varmefolie – og vi bar også pledd og utstyr.
Hjelpemannskapene skrek stadig etter «more hands», og da står du ikke der med hendene i lomma og spiller viktig.
Reportasjen er sterkt preget av bildene, som vi mener dokumenterer omfanget av flyktningkrisen og flyktningenes desperate situasjon. Teksten består av 25.000 tegn – omtrent like mange tegn som antall flyktninger som kom til Lesvos i løpet av de dagene Trønder-Avisa var der.
Samme dag som reportasjen sto på trykk i avisa dekket vi også flyktningkrisen bredt på nyhetsplass, med blant annet en meningsmåling, og en reportasje om våre nye naboer i Steinkjer. I tillegg hadde vi både leder og en kommentar skrevet av sjefredaktør John Arne Moen. Vi valgte å legge hele reportasjen åpent ut på nettet, i en helt egen digital presentasjon. Denne er tilgjengelig på http://multimedia.t-a.no/projects/onepage/index.php/flukten/